Solpaneler-växelriktare-hero-1200-800

Växelriktaren är en nödvändig komponent i en anläggning med solpaneler. Genom att välja rätt växelriktare kan dina solceller arbeta med högsta möjliga verkningsgrad.

På så sätt sparar du in så mycket som möjligt på dina elkostnader. Här kommer vi att titta på hur växelriktaren fungerar och på vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för vilken växelriktare som ska ingå i din anläggning. Köper du ett komplett solcellspaket genom oss får du en växelriktare av hög kvalitet som kommer att fungera väl tillsammans med dina solpaneler.

Växelriktarens uppgift

För att du ska kunna använda elen i ditt hem behöver spänningen vara 230 V och 50 Hz. Du behöver växelström och inte den likström som dina solpaneler producerar.

En växelriktare för solpaneler sköter den omvandlingen. Den ser också till så att solpanelerna får den belastning som gör att de kan arbeta effektivt, utifrån hur mycket ljus som träffar anläggningen vid en given tidpunkt.

De flesta solpaneler som finns på marknaden idag är bra produkter även om det kan skilja lite i effektivitet och utseende. När det gäller växelriktare så finns det många fabrikat att välja mellan och växelriktare kan ha särskilda funktioner som gör dem betydligt dyrare än enkla modeller. Det är viktigt att välja en växelriktare som är av hög kvalitet, har de funktioner du vill att den ska ha och är anpassad utifrån övriga enheter i din anläggning med solpaneler.

Växelriktare du kan välja mellan 2022

Det finns tre huvudtyper av växelriktare på marknaden idag:

 • Strängväxelriktare
 • Hybridväxelriktare
 • Växelriktare med optimerare

Strängväxelriktare är vanligast. De har fått sitt namn för att de fungerar som ett nav i ett system med en sträng seriekopplade solpaneler. Flera strängväxelriktare kan användas i samma system, om du till exempel har olika sektioner med solpaneler på tak i olika väderstreck. I det läget kan du ha flera växelriktare och ge sektionerna den spänning de behöver för att prestera optimalt, istället för att ha en inställning som gäller samtliga paneler i hela anläggningen.

Ännu mer kontroll får du om du väljer en växelriktare med optimerare. Optimerare är komponenter som ger dig möjlighet att reglera och avläsa enskilda solpaneler – i syfte att höja verkningsgraden. På tak där det ofta är stor skillnad i verkningsgrad mellan olika solpaneler, på grund av skugga och hur solen står, kan det vara värt att satsa på växelriktare och optimerare.

Hybridväxelriktare används i anläggningar där du anslutit ett batteri till solpaneler. De fungerar som en vanlig växelriktare samtidigt som de styr laddningen av batteriet.

Om du ska ha en 1-fas eller 3-fas växelriktare beror på hur stor din anläggning är. I de flesta fall är det 3-fas som gäller med det går också att välja flera mindre växelriktare istället för en större. Om du ska ha en växelriktare 24v eller en växelriktare 12v är också en fråga om storleken på ditt system.

Tillverkare

Vilken som är den bästa växelriktaren för solpaneler beror alltså på flera olika faktorer. En växelriktare binder samma solpaneler med andra enheter i en anläggning och måste fungera väl tillsammans med dessa.

Vissa fabrikat av växelriktare kan inte användas tillsammans med till exempel alla batterier eller optimerare.

Det också viktigt att växelriktaren är dimensionerad för att klara den mängd solel som din anläggning producerar. De växelriktare som är aktuella för dig som investerar i en vanlig anläggning för solel är gjorda för solpaneler, men det finns även växelriktare som kan kopplas till flera energikällor om du till exempel har både solpaneler och en vindsnurra.

Vilken som den bästa växelriktaren beror på vad du är ute efter. Växelriktare har olika funktioner, vilket vi behandlade under föregående rubrik. Växelriktare från olika märken kan ha skiftande byggkvalitet och priserna varierar kraftigt. Priset på växelriktaren är en förhållandevis stor del av det totala priset på en anläggning med solpaneler, så det är viktigt att göra ett bra val. Här är en lista över tillverkare som enligt vår erfarenhet gör växelriktare som fungerar väl under de förhållanden som gäller här i Skandinavien:

 • Nibe
 • SolarEdge
 • Solax
 • Sungrow
 • Huawei
 • SMA
 • Fronius
 • GoodWe
 • Growatt
 • Ferroamp

Om du inte känner att du är väldigt insatt kan det vara en bra idé att låta installatören hjälpa dig att välja en lämplig växelriktare till din anläggning. Du kan också satsa på ett komplett paket där växelriktare och batteri ingår. Det sparar du pengar på. Ett sätt att ta reda på hur god byggkvalitet en växelriktare har är att titta på hur lång garantin är. Tillverkare som har långa garantitider jämfört med andra aktörer i branschen litar på att deras produkter kommer att göra sitt jobb under många år framöver.

Dimensioner och storlek

En växelriktare har ofta samma effekt som anläggningen. Om vi talar om solpaneler för en privatbostad handlar det oftast om 5, 10 eller 15 kW, eftersom det är så stora de flesta anläggningar är idag. Har du en anläggning som levererar 10 kW så väljer du alltså en växelriktare som också ger 10 kW.

Många väljer att dimensionera växelriktare för solpaneler så att de ger mindre elektricitet än vad anläggningen kan leverera. Det är nämligen toppeffekten som anges. Alltså vad en anläggning med solpaneler ger under ideala förhållanden. Det är alltid något som påverkar åtminstone några solpaneler så att de inte ger ström med maximal verkningsgrad. I praktiken ger en anläggning med solpaneler 10–20 % mindre än uppgivet. Det betyder att du kan välja en växelriktare anpassad för lite mindre effekt än vad ditt system ger under optimala förhållanden. Talar vi om 15 kW så är det rimligt med en växelriktare anpassad för 12 kW.

Om du har en anläggning där solpanelerna riktats i mer än ett väderstreck kan du underdimensionera växelriktaren mer än när alla solpaneler har samma riktning. Det beror på att solpanelerna i den konfigurationen har olika förutsättningar vid samma tidpunkt och anläggningen som helhet kommer att ha svårare att nå sin toppeffekt. Fördelen med att underdimensionera en växelriktare är att du sparar några tusenlappar på att göra det.

Växelriktare anpassade för större anläggningar kostar alltså mer. Det finns ingen anledning att skaffa en större växelriktare än vad du har användning för. Be gärna oss om hjälp ifall du är osäker på hur mycket du kan underdimensionera växelriktaren utifrån hur du tänker dig att solpanelerna ska monteras på ditt tak.

Överdimensionera växelriktaren om du planerar att köpa fler solpaneler senare

Tänker du dig ett scenario där du uppgraderar din anläggning med fler solpaneler vid ett senare tillfälle? Då kan det vara en bra idé att överdimensionera växelriktaren istället för att göra tvärtom och underdimensionera den. Då kan du ansluta flera solpaneler i ett senare skede, utan att behöva byta till en större växelriktare. Även du som funderar på att lägga till ett batteri i framtiden kan behöva tänka på det vid valet av växelriktare.

Kostnad & ekonomi

När det gäller pris på en växelriktare för solceller så beror det på hur stor växelriktaren är, vilka funktioner den har och vad det är för tillverkare.

Om du bara vill ha en enkel växelriktare på 10 kW utan särskilda funktioner så är det en sådan du ska köpa. Betala inte för något du inte kommer att ha användning för. Visst finns det tillverkare som gör växelriktare med ett extra bra pris i förhållande till vad de ger, men i grund och botten så får du ungefär vad du betalar för. Det bästa sättet att komma ner lite i pris är att välja ett komplett paket med solpaneler och växelriktare. Då får du glädje av installatörens mängdrabatt.

En växelriktare som är dimensionerad för en anläggning som ger 10 kW kostar ofta omkring 20 000 kronor, men det kan också handla om så lite som 10 000 kronor eller en bra bit över 25 000 kronor. Utgå från att priset för växelriktaren är rimligt om det ligger på omkring 10 % av vad din anläggning med solpaneler kostar totalt.

Så länge håller växelriktare för solpaneler

En anledning till att det ofta lönar sig att välja en växelriktare av premiumklass är att de håller längre. Räkna med att 15 år är en normal livslängd för en bra växelriktare. Det betyder att du oftast behöver byta växelriktare en gång innan du byter ut dina solpaneler. Detta eftersom solpaneler ofta kan sitta uppe i över 30 år.

Paket med solpaneler och växelriktare

För de flesta är det bekvämt att välja solpaneler och växelriktare som valts ut för att fungera bra tillsammans och som ingår i ett komplett paket. Genom oss kan du köpa prisvärda paket som består av beprövade kvalitetskomponenter.

Du sparar tid på att inte själv vara tvungen att välja din växelriktare för solpaneler, och priset blir nästan alltid lägre än om du istället plockar ihop ett eget paket med allt som behövs för att du ska kunna producera din egen solel på taket.

Hos oss hittar du fasta priser på anläggningar med solpaneler där växelriktare, montagematerial, batteri och själva monteringen ingår i priset. Allt som behövs för att du ska kunna ta anläggningen i drift har valts ut för att fungera optimalt tillsammans. Själva installationen tar sällan mer än en vecka om det handlar om solpaneler för en normal villa. Ibland kan det gå på bara några dagar. När allt är klart får du den information och de instruktioner du behöver för att kunna avläsa och hantera din anläggning.

Växelriktarens placering

En växelriktare ska placeras så att du kan komma åt den. Alltså inte uppe på taket där solpanelerna sitter. Växelriktaren kan behöva viss service och det är också bra att ha den nära elcentralen ifall det är möjligt.

Vad som är en lämplig placering av växelriktare för solpaneler beror också på hur den är konstruerad. Vissa växelriktare kan placeras utomhus medan andra behöver mer skydd mot väder och vind. Vi rekommenderar att man placerar den i ett garage, en groventré eller kanske en källare. Men det förutsätter att det inte blir onödigt lång kabeldragning fram till solpanelerna och elcentralen.

Dagens växelriktare har låg ljudnivå men de är inte helt tysta. Det kan vara värt att tänka på det om du har olika möjligheter när det gäller placeringen. Montera den där ingen störs av det låga brummande den ger ifrån sig.

All inkoppling mot elnätet av komponenter i en anläggning med solpaneler ska utföras av en behörig elektriker. Att försöka göra det själv är inte bara olagligt utan även farligt. När vi säljer ett paket med solpaneler och växelriktare är det ett nyckelfärdigt system där vi tar ansvar för alla moment under installationen.

Sammanfattning

En växelriktare är en nödvändig komponent i en anläggning med solpaneler. Dess funktion är att göra om den elektricitet som solpanelerna producerar till växelström med rätt spänning och frekvens för belysning och apparater i ditt hem.

En växelriktare ser också till så att solpanelerna får rätt belastning i förhållande till hur mycket sol de tar emot. Växelriktaren brukar kosta omkring 10 % av priset på en komplett anläggning med installation.

Det finns flera olika typer av växelriktare att välja mellan. De flesta satsar på en traditionell strängväxelriktare. Du kan också ha flera växelriktare av den typen om du har solpaneler i olika väderstreck och vill kunna kontrollera dem sektionsvis. I det läget är det ett alternativ med optimerare och en särskild växelriktare anpassad för sådana. Då kan du kontrollera varje solpanel som har en optimerare individuellt. I en anläggning med ett batteri kopplat till dina solpaneler kan en hybridväxelriktare vara ett bra val.

Annars handlar valet av växelriktare mest om hur mycket el du producerar. Det är viktigt att växelriktaren är dimensionerad utifrån det. Man kan underdimensionera en växelriktare med 10–20 % eftersom en anläggning aldrig producerar på max. Ett sätt att göra det lätt för sig inför valet av växelriktare är att välja ett paket med solpaneler som redan har en matchande växelriktare.