solpaneler-vasteras-exempelbild

I Västerås ligger många hus riktigt bra till för solpaneler. Faktum är att det har blivit lönsamt med solpaneler på de flesta villatak i Västmanland tack vare utvecklingen av solceller med högre verkningsgrad och ett lägre pris.

Genom att installera solpaneler i din villa, hus, företagslokal eller annan verksamhet i Västerås kommun kommer du att kunna producera egen el i upp emot 30 år. Så lång är nämligen den förväntade livslängden på solpaneler. Vid de tillfällen då din anläggning producerar mer el än vad du behöver säljs den till andra användare via elnätet.

Rent miljömässigt är solenergi en strålande lösning som minskar utsläppen av fossila bränslen. Solpaneler i VST säljs oftast i paket där allt du behöver ingår. Hur många solceller som behövs beror på vilket energibehov fastigheten har och på hur stor del av det behovet du vill kunna täcka med solpaneler.

En solpanel kan sägas vara en form av ram med många sammankopplade solceller som producerar energi. En växelriktare omvandlar den sedan till el du kan använda i huset. Solpaneler kan monteras på nästan alla tak och själva installationen ingår i priset för solpaneler.

Bli kontaktad av en expert i Västerås

Genom att fylla i uppgifter i vårt kontaktformulär kan du ta ett första steg mot en hållbar och ekonomisk lösning när det gäller ditt framtida energibehov.

Trenden är att elpriserna stiger och det är för de flesta en utmärkt idé att göra sig mindre beroende av elbolagen. Använder du formuläret så kommer du att bli kontaktad av expertis inom solpaneler på plats i Västmanland som kan ge dig gratis rådgivning inför din investering i grön energi. Efter att det gjorts ett hembesök kan du få en offert på solpaneler i Västerås som bygger på dina förutsättningar och dina önskemål om storlek på anläggningen.

Du kan självklart sätta ihop ett eget paket med solpaneler. Men att göra de kalkyler som krävs för att du ska få en anläggning som levererar lagom effekt krävs ingående kunskap om till exempel lutningen på ditt tak, soltimmar på din plats i Svealand m.m. Oavsett om du redan kan mycket om solpaneler eller om det är ett nytt område för dig är det skönt att ta kontakt genom formuläret, så att du kan få expertråd utifrån den kunskapsnivå du befinner dig på.

Företag som installerar solpaneler i Västerås med omnejd

Det finns flera företag i Västerås som säljer solpaneler. De har koll på lokala förhållanden och kan till exempel hjälpa dig om det skulle krävas bygglov för en anläggning med solpaneler. Ofta kan en representant från något av Västerås:s solcellsföretag komma ut till direkt och berätta mer samt ge dig en idé om vad det kommer att kosta.

Här är några företag som kan hjälpa dig som vill installera solpaneler i Västerås:

  • Solar Invest
  • Mälarenergi
  • Aros Solceller

Du kan i regel få ett bättre pris på solpaneler i VST genom dessa företag, jämfört med om du själv skulle beställa den utrustning som krävs och sedan köpa till installationen.

Paket med solpaneler

När du investerar i solenergi i Västerås bygger det ofta på att du väljer mellan flera olika paket med solceller, utifrån hur stor del av ditt tak du vill täcka med paneler. De delar du behöver utöver panelerna ingår också. Det gör att det är väldigt enkelt att skaffa solpaneler i Västerås. Ett paket kan vara på till exempel 5, 10 eller 14 kW och ha en växelriktare och kanske optimerare utifrån antalet paneler paketet innehåller. En bra utgångspunkt är alltså hur många kW du är beredd att betala för och om du har tillräckligt med takyta i gynnsamt läge för att få plats med så många solpaneler.

Ett företag som säljer solpaneler i Västerås tar i regel ansvar för att du får rätt system och att det kommer på plats så att du kan börja använda det. Anläggningarna är “nyckelfärdiga” vilket innebär att du kan ta dem i bruk när solpanelerna är monterade utan att du själv behöver göra något. Solpaneler kan spara överskottsel till ett batteri men idag är det vanligast att man producerar sin egen el på dagen när solen lyser och sedan köper el som vanligt på natten.

Om du representerar en BRF eller ett företag som funderar på en anläggning med solpaneler kan ett av Västeråss företag som jobbar med solpaneler ta fram ett paket som passar även utifrån era behov. Att satsa på solpaneler gå över till solenergi kan stärka varumärket för ett företag med en tydlig miljöpolicy.

Tillval till solpaneler

Själva panelerna, kablar och växelriktare är komponenter som behöver finnas i varje anläggning med solceller. Därutöver kan du göra olika tillval för att få en anläggning med solpaneler i Västerås som svarar mot de önskemål som just du har. När det kommer till hur man läser av en anläggning med solpaneler och gör olika inställningar finns det flera varianter. Många vill ha möjlighet att göra det med hjälp av en app i telefonen. Det är alltså möjligt att ha solpaneler som man kan kontrollera via trådlös överföring.

Optimerare har vi redan nämnt, de är enheter med vars hjälp det går att kontrollera vilken spänning solpanelerna får så att det blir rätt utifrån om de för tillfället skuggas eller tar emot mycket ljus. Varje panel, eller grupp av paneler, med en optimerare kan kontrolleras separat. Har man många paneler eller paneler på delar av ett tak med olika vinkel är detta en stor fördel. Med optimerare får du ut mer el ur din anläggning och i långa loppet brukar det löna sig med optimerare.

Idag är det möjligt att lagra solel i batterier och allt fler väljer batterier som tillval till solpaneler. I Sverige krävs det mycket för att ett hushåll ska kunna bli helt oberoende av el från elbolagen genom batterier. Detta eftersom solpaneler får mindre sol och inte producerar tillräckligt mycket på vintern – när åtgången är som störst. Ett fritidshus som används under sommarhalvåret kan dock göras helt självförsörjande på el med hjälp av solpaneler och ett batteri. Detta är ett område där utvecklingen går fort framåt just nu.

Ett annat område där det händer mycket är integrerade solceller. Man kan säga att det handlar om små och böjbara solpaneler som blir en del av det befintliga taket. Det gäller oavsett om det består av takplåtar eller tegelpannor. På så vi kan man täcka ett helt tak med solpaneler utan att det förändrar utseendet på fastigheten särskilt mycket.

Priser på solpaneler i Västerås

Hur är priset på solpaneler i Västerås? Priserna ligger på ungefär samma nivå som i storstäderna. Det finns tillräckligt många företag som jobbar med detta för att priserna ska pressas ner på grund av konkurrensen. Vilket naturligtvis är positivt för dig som vill satsa på solpaneler i VST.

För att kunna räkna ut kostnaden för solpaneler i Västerås behöver du bestämma dig för hur många watt du vill att dina solpaneler ska generera. Hur ditt tak är utformat och vilka tillval du gör kan påverka priset. Vi har valt att ändå ge några prisexemnpel för att du ska kunna få ett hum om vad det kostar med solpaneler i Västerås.

Värt att tänka på är också att Sverige är ett land i Norra europa som inte alltid har strålande sol vilket är det optimala för att generera solenergi. Antalet soltimmar och kvalitén på solstrålning skiljer sig också mellan olika platser i landet. Norrland har mindre soltimmar än Gotland exempelvis. Många kommuner har tagit fram en solkarta online för att hjälpa dig med detta.

Västerås kommun har en solkarta som du kan använda för att ta reda på hur bra solen lyser på ditt tak.

Räkna med att 15 kW kan kosta omkring 200 000 kronor om priset för alla komponenter och själva installationen är inräknad. Man brukar räkna med att en kW i en anläggning som ska leverera 10 kW kostar 15 500 kronor, alltså 155 000 totalt. En liten anläggning som producerar 5 kW kostar ca 100 000 kronor. I Sverige finns det bidrag som gör att det i praktiken kostar mindre än så här.

Om man ser till elen som en anläggning producerar så tar det 10–15 år innan en anläggning har blivit lönsam. Och då har den bara nått halva sin förväntade livslängd. Du kan alltså räkna med att göra en riktigt bra affär i långa loppet genom att installera solpaneler.

Mer information om återbetalningstid.

Krävs bygglov för solpaneler?

I Västerås och i Västerås kommun kan du behöva bygglov för solpaneler om du bor i en fastighet som är kulturhistoriskt värdefull eller om det finns andra byggnader i ditt område som anses vara det. Ytterligare en anledning till att det kan krävas bygglov för solpaneler är om de inte kan monteras i samma vinkel som taket. Då kommer de att förändra byggnadens utseende på ett påtagligt sätt. Solpaneler ska helst ha en viss vinkel och om taket är plant måste man kompensera för det vid monteringen. Det krävs alltså ett godkännande från byggnadsnämnden på kommunen i dessa fall.

Om du representerar en BRF eller ett företag som vill investera i solpaneler gäller samma regler förutom att du måste göra en anmälan (men alltså inte en bygglovsansökan) hos byggnadsnämnden.

Om du behöver ansöka om bygglov för solpaneler i Västerås ska din ansökan innehålla plan- och fasadritningar i skala 1:100, en tomtkarta där solpanelernas placering markerats samt information om anläggningen. Både ansökan och anmälan kan göras online.

Bidrag & stöd för solpaneler i Västerås kommun

Du kan få solcellsbidrag i Västerås 2022. Det betalas ut på samma sätt som rot- och rutavdrag och dras alltså från fakturan av företaget som säljer och monterar solpanelerna. Stödet är 15 % av den totala kostnaden för anläggningen. En person kan som mest göra avdrag på 50 000 kronor. Är ni ett par kan ni få upp till 100 000 kronor i bidrag för solpaneler. Nu går det även att få samma typ av bidrag för batterier till en anläggning med solpaneler. Då täcker bidraget hela 50 % av kostnaden.

Du kan läsa mer om Boverkets investeringsstöd för solceller och energilagring här och här.

En annan typ av stöd för solceller i VST är avdraget du kan göra på skatten på det belopp du tjänar på elen du säljer, när dina solpaneler ger ett överskott. Avdraget gäller upp till 40 000 kr, så länge du inte ansöker om skattereduktion för mer el än du själv köper. Läs mer om skattefrihet för mikroproduktion av förnybar el på skatteverkets hemsida.